Hvad koster BLUP?
Et faciliteret BLUP forløb koster 60.000 kr plus moms og transport. Det finansieres helt eller delvist af den samarbejdende kommune.
Hvad er med i prisen?
Med i prisen er en opstartsworkshop lokalt, løbende facilitering af styregruppemøder over 6-12 måneder, midtvejsevaluering, facilitering af fremtidsværkstedet og en afsluttende opsamling med kommunen. Desuden mulighed for at deltage i online studiekredsmøder for styregrupperne, fri adgang til videokurser, online skabeloner, arbejds manualer, samt et Zoom møderum unikt for landsbyen. Der er en Hot line til Helene og Tyge som er åben 24/7.
Hvor lang tid tager et faciliteret BLUP forløb?
Et faciliteret forløb er den periode hvor BLUP sekretariatet er med. Vi forsøger at afvikle det på ca 9 måneder, inkl ferieperioder, men er meget fleksible ift. de lokale forhold. Vi afslutter med et opsamlende møde med fokus på hvordan BLUP forsætter ud over perioden. Vi tilstræber at det tager ca 9 måneder, mest af hensyn til de frivillige som involveres. Vi har dog erfaring for at det oftest tager lidt længere tid og vi slipper først landsbyen når den sidste fase er overstået. En BLUP skal ikke være stressende, så det tager den tid det nu engang tager.
Hvornår kan man som landsby komme med?
Vi opstarte landsbyer løbende.
Formelt set starter vi ikke op før man har etableret en styregruppe og lavet aftale med kommunen. Vi hjælper med begge dele og kommer som gerne ud til afklarende formøder med initiativtagerne.
Er der nogle krav?
Vi stiller tre krav for at kunne gå igang med et af vores forløb.
-
Kommunen skal være med, dvs stille en kontaktperson til rådighed og gerne finansiere forløbet,
-
Der skal være mindst to i landsbyen der som udgangspunkt synes det er en god ide, og vil være med til at løbe det igang. De udgør fra starten af en initiativgruppe der kan udvikle sig til en lidt større styregruppe.
-
Der skal være et behov for udvikling af lokalsamfundet. Enten noget man synes kan blive bedre, eller et situation som ser håbløs ud.
Findes der en miniudgave af BLUP
Hvis man for nylig har lavet en LUP eller kun har mod på at lave en miniversion af BLUP, foreslår vi en af tre:
-
I samråd med kommunen kan vi skræddersy et BLUP kursus uden hand-on facilitering af styregruppe og borgermøder. Evt er kursus sammen med flere landsbyer.
-
Afgrænser det til et opstartsforløb, der kun indeholder mobiliseringfasen og kortlægningen.
-
Laver en specialaftale med BLUP sekretariatet om et tilpasset forløb.
Hvordan er kommunen involveret?
Bortset fra at kommunen som regel betaler, så stiller vi som krav at kommunen også er involveret, interesseret og med i BLUP'n, dvs som minimum stiller en kontaktperson(er) til rådighed. Kontaktpersonen er som regel den der arbejder med lokalsamfundene i landdistrikterne. Kontaktpersonen inviteres med til de online og fysiske møder der arrangeres og deltager efter behov og støtter med det der dukker op under vejs. Desuden agere kontaktpersonen ifm. indsamling af data som kommunen måtte ligge inde med.
Hvad er en styregruppe?
Styregruppen etableres i den første fase og består af en bred sammensat gruppe af nøgleaktører fra landsbyen. Det kan optimalt være 5-8 personer i gruppen. Styregruppen afholder møder efter behov, men hensigtsmæssigt et-to møder i måneden. Styregruppemøderne faciliteres af BLUP sekretariatet.
Hvem tager initiativ til en BLUP?
Der er som regel de første, dem som høre omg det og griber muligheden for en BLUP. Det kan være en eller flere ildsjæle som lokalt tager kontakt til os. Det kan også være en person eller gruppe der udpeges af kommunen eller nedsættes af et lokalråd/borgerforening. Vigtigst er det at det er nogle som har evnen til at samle de andre lokale ledere og nøgleaktører i landsbyen, og få dem med på ideen.
Hvad er et BLUP følgegruppe?
Som en del af mobiliseringen af lokalsamfundet, er det en god ide at knytte så mange som muligt til tættere til processen. Det kan gøres i en følgegruppe og bestå som minimum af en mailliste. Følgegruppen kan etableres enten i opstartsfasen eller senere. Den kan bruges som høringsgruppe og ressourcesgruppe når der skal laves undersøgelser eller afstemmes forventninger.